Marea dorință de unire a românilor a existat de secole, însă așezarea geografică a neamurilor române între cele 3 imperii: Otoman, Rus și Austro-ungar au frânat procesul firesc de reînregire a celor care aveau aceleași tradiții, obiceiuri, credință în Dumnezeu, vorbeau aceiași limba, jucau nunți, botezau copii și petreceau semenii lor în lumea celor drepți - identic. Prima Unire este înfăptuită la 1 noiebrie 1659 de M.Viteazu, la Alba-Iulia. Păcat că nu a reușit să progreseze din cauza corupției, trădărilor și lașității. Apoi a urmat mica Unire de la 24 ianuarie 1859, când A.I.Cuza a fost ales de moldeoveni și muteni ca Domn al Principatelor Unite. Visul așteptat de neamurile române, de a vedea România Mare a început la Chișinău. Republica Democrată Moldovenească, la 27 martie 1918, prin Sfatul Țării a votat Unirea ținutului românesc - Basarabia cu Țara Mamă. Evenimentul a inspirat bărbăție și curaj în toate ținuturile românești încă ocupate de străini. La 15 noiembrie 1918, Congresul Național din Cernăuți, capitala Bucovinei a declarat Unirea cu România. Procesul unității naționale se încheie la Alba-Iulia pe data de 1 decembrie 1918. 1128 delegați ai Ardealului susținuți de peste 100 mii oameni, la ceasul 12 au votat Unirea. Parcursul Națiunii Române a fost complicat, cu mari jertfe, strămoșii vărsând râuri de sânge pentru idealul național. Principatele și provinciile s-au unit într-o Românie puternică, numită Romania Mare.
La 28 iunie 1940, imperul rus - URSS a revanșat și a reocupat pământul românesc dintre Prut și Nistru. Populația autohtonă din acest ținut a continuat lupta de eliberare națională. La 23 iunie 1990, parlamentul RSSM a votat Declarația de Suveranitate, iar la 27 august 1991 în drept de suveran, Parlamentul RSSM a votat independența și a creat un nou stat românesc, R.Moldova. După Declarație de Independență, în 1992, Kremlinul a mai revanșat cu un război pentru a ne supune. Noi, romănii moldoveni, poliția națională, împreună cu voluntarii am opus o rezistență armată dârză, rușii n-au reușit să ne învingă.
În acești 32 de ani Rusia permanent ne-a hărțuit: economic și politic. Populația a sărăcit. Încercările noastre de a crea un stat prosper au eșuat. E firesc, o ruptură din țară, niciodată nu va avea izbândă, viața ne-a demonstrat-o. Actuala guvernare, partidul PAS și preșidenția în persoana d-nei Maia Sandu încearcă să convingă întreaga populație și UE precum că R.Moldova e în stare politic și economic să reușească îndeplinirea tuturor condițiilor impuse de UE, ca până în 2030 să fim acceptați în componența țarilor europene. Clar și vizibil, aceasta nu este real, mai degrabă este o utopie pentru că populația este poziționată pe 2 direcții politice: est și vest, nu avem o economie care ar putea material să asigure îndeplinirea condițiilor euriopene și să recunoaștem că actuala guvenare nu și-a îndeplinit promisiunile electorale. Mai mult ca atât: și-a pierdut din imagine din cauza greșelilor comise prin cardele numite la funcțiile executivului. Nu avem o garanție că la următoarele alegeri dreapta pro-europeană va mai avea în următorul parlament o mare majoritate, hotărâtoare. Soluția depășirii tuturor releleor este reîntregirea cu Țara Mamă - România Mare. Datoria noatră, a tuturor românilor este de a lupta pentru a răsturna consecințele pactului Ribbentrop Molotov și a ne reîntregi.
Consiliul de Adminisrare, felicită toți românii cu Marea Sărbătoare de reîntregire a principatelor românești.
Trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească.
Întreprinderea Agricolă: "Dumitru Alexeev", s.Izvoare, Orhei,
Diaspora europeană:"Hora Unirii",
la data de 12 noiembrie 2023, am sfințit monumentul înălțat în memoria eroilor români căzuți în Războiul Sfânt pentru eliberarea pământului românesc dintre Prut și Nistru de sub ocupația rușilor în anul 1941
Președintele AVR 1992 Tiras-Tighina, colonel (r) Anatolie Caraman