2 martie, ziua comemorării și recunoștinței

 


Cu 29 ani în urmă, la 27 august 1992 Parlamentul RM a votat o decizie istorică - Independența Republicii Moldova. RSSM s-a rupt din ghearele imperiului rus - URSS. Rusia a înțeles că și-a pierdut influența politică și administrativă pe platotul direcției Bosfor - Dardanele- Balcani și a implicat toate forțele serviciilor secrete, a ațâțat toate minoritățile naționale împotriva băștinașilor, a mai inițiat și o republica fantomă, cu conducere anti-constituțională, criminală. La 2 martie 1992, președintele RM - Mircea Snegur a fost invitat la New-York de catre ONU pentru a semna procesul verbal de aderare la ONU. Rusia fiind agitată de pierderea influenței, a pornit un război revanșist împotriva tânărului stat RM. Poporul și conducerea de vârf a statului au făcut maxim posibil ca să evităm un război cu Rusia, dar în pofida faptului tuturor acțiunilor diplomatice, în seara de 2 martie, aproximativ la orele 10.30, de către forțele pro-imperiale ruse a fost atacat comisariatul de politie Dubăsari, ultimul bastion constituțional al RM. Polițiștii din cadrul comisariatului au apărat comisariatul până la orele 4 dimineața. Forțele erau inegale și polițiștii au fost înfrânți. Apoi aceste brigantine imperiale au început acțiuni de umilire a populației, a satelor Lunga, Cocieri, Roghi și Molovata Nouă. Forțele MAI ale RM au intervenit în forță pentru a salva și a ajuta populația din stânga Nistrului și a restabili ordinea constituțională. În linii generale, așa a început războiul de apărare a noului stat - Republica Moldova. 30 de ani au trecut și este regretabil faptul că politicienii, conducătorii statului RM, defaimează onoparea și dreptatea pentru apărarea acestui stat. Doi miniștri de externe ai RM au făcut declarații dure, necompetente, precum că în anul 1992 a fost un război civil, și precum că Chișinăul a umilit populația din stânga Nistrului (marea prostie omenească). Președintele statului depune flori la mormintele celor, care au venit peste noi în anul 1992 din Rusia și mai declară că trebuie să ne cerem scuze. Unii politicieni declară că în 1992 a fost un război interentnic, ce este un mare fals. În RM nu locuiesc etnii, ci locuiesc minorități naționale, împreună cu populația autothtonă românească. Bulgarii, rușii, ucrainenii, găgăuzii, sunt veniți aici nu de multă vreme și au baștina lor: Rusia, Bulgaria, Ucraina, Turcia. Toți împreună alcătuiesc 19% . Alții vorbesc că a fost un conflict miliatr. Întrebarea e "între cine?" Între RM și Ucraina? Evident că aceată apreciere este o nebunie. Noi cu vecinii nu am avut conflicte militare. Toată lumea a recunoscut și a dat calificativul, că în 1992 a fost un război între RM și Rusia. Cu atât mai mult, că la 21 iulie 1992, pacea a fost încheiată la Moskova și semnată de președintele RM - Mircea Snegur și Președintele Rusiei - Boris Elțin. Care război civil? Pacea a fost încheiată între doua strate.

În 1992 a fost un război cu Rusia și noi pe bună dreptate ne-am apărat pământul nostru și valorile noastre naționale, date nouă de bunul Dumnezeu. Veșnică pomenire celor care și-au jertfit viață pentru neam și țară. 

Eroii nu mor niciodată!


Consiliul de Anministrare AVR 1992 Tiras-Tighina prezintă Onorul Militar părinților care au crescut și au educat bravii Eroi ai Neamului 



Filme documentare veritabile din 1992